á Vladimír BIRGUS a Jan MLČOCH | Osobnosti české fotografie | APF - Asociace profesionálních fotografů
Vladimír BIRGUS a Jan MLČOCH

Asociace profesionálních fotografů české republiky je sdružená v Evropské federaci profesionálních fotografů (FEP). Založena byla 22. ledna 1990. Vedle organizování fotografických výstav se snaží napomáhat realizaci zájmů svých členů a šířt dobré jméno české fotografie. K zlepšení společenské prestiže fotografů každoročně vyhlašuje Osobnost české fotografie. Titul je udělován potřetí. Osobností české fotografie 2003 se stal fotograf Josef Koudelka a Osobností české fotografie 2004 je kurátor Jaroslav Anděl.

S jmenováním Osobností české fotografie pro toho, kdo „zásadním způsobem přspěje ke kvalitě, rozvoji nebo propagaci české tvůrčí fotografie u nás či v zahraničí“ nejsou spojeny finanční požitky.

Smyslem vyhlášení laureáta z řad fotografů, kurátorů, pedagogů, teoretiků, galeristů či vydavatelů je upozornit na mimořádný výkon za uplynulý kalendářní rok a podnítit další zájem o dění v oblasti fotografie. Za loňský rok nominovali 18 kandidátů zástupci veřejnosti, škol, muzeí, spolků a podniků spjatých s fotografií. Správní rada AFČR do druhého kola vybrala deset osobností: Kurátorskou dvojici Vladimír Birgus a Jan Mlčoch, pedagoga a kurátora Vladimíra Birguse, galeristku Janu Böemerovou, teoretičku fotografie Annu Fárovou, fotografickou dvojici Alena Dvořáková a Viktor Fischer, galeristu G4 Zbyňka Illka, nakladatele Karla Kerlického /KANT/, fotografa Antonína Kratochvíla, fotografa Jaroslava Kučeru a fotografa Jana Reicha. Finalisty posuzovala dvanáctičlenná porota, sestavená z členstva AFČR. Každoročně jsou nejméně čtyř porotci zaměněni. Také letos rozhodovali s vědomím, že jmenovaní mají za sebou realizaci celé řady konkrétních projektů. Již nominacemi byl akcentován vždy nejvýraznější počin roku 2005.

Vedle dvojice Vladimír Birgus a Jan Mlčoch, jimž byl předán diplom a plastika od výtvarníků Heleny ňeřábkové a Zdenka Malého, získali stříbrnou a bronzovou plaketu v hlasování porotců o Osobnosti české fotografie 2005 fotograf Jan Reich a dvojici Alena Dvořáková a Viktor Fischer.

Kurátoř Vladimír Birgus a Jan Mlčoch byli nominováni jako dvojice za koncepci a výběr fotografií mimořádně rozsáhlé výstavy česká fotografie 20. století, kterou pořádalo Uměleckoprůmyslové museum v Praze a Galerie hlavního města Prahy za spolupráce nakladatelství Kant. Výstava česká fotografie 20. století byla se svými více než 1200 exponáty dosud největším výstavním projektem, představujícím hlavní tendence, osobnosti a díla české fotografické tvorby uplynulého století. Díla byla vystavena ve třech výstavních prostorách Uměleckoprůmyslovém museu Praha a dvou prostorách Galerie hlavního města Prahy U kamenného zvonu a v Městské knihovně.

Podle Aleše Kuneše a Jiřího Hellera, kteří nezávisle na sobě nominovali vítěznou dvojici, se podobně rozsáhlého vystaveného celku patrně hned tak nedočkáme a domnívají se, že bylo výrazným zážitkem vidět všechny artefakty na třech místech v jednom čase.

Fotograf Jan Reich byl nominován za fotografickou publikaci Bohemia. Na projektu pracoval od roku 1994 a na celkem 150 dokonalých černobílých fotografiích z velkoformátové kamery zachytil čechy s jemu charakteristickým pohledem. Podle fotografa Antonína Malého, který Jana Reicha nominoval, od doby J.Sudka nikdo z českých fotografů nevytvořl tak ucelené krajinářské dílo, včetně neuvěřtelného, v současné digitální době, technického zpracovaní velkého formátu. Vydala Jana Reichová, galerie Nový Svět, 2005

Dvojice Alena Dvořáková a Viktor Fischer byla nominována za výstavní projekt Misie na Staroměstské radnici v Praze. Výstava završila jejich stejnojmenný fotografický projekt, který zaznamenal práci řádových sester v česku vzniklých kongregací Školských sester Svatého Františka a Sester Těšitelek. Oba fotografové dlouhodobě sledovali jejich práci doma i v zahraničí. Celý projekt byl zaměřen na seznámení veřejnosti s obětavou prací Sester a na získávání nových sponzorů a dárců pro jejich misie. Jen v roce 2005 se projekt představil na 11 místech mimo Prahy také v Bratislavě, Lodži, Basileji atd..

Za Asociaci profesionálních fotografů čR: Ivana Matějková, předsedkyně odborné poroty Stanislav Pokorný, fotograf, předseda správní rady AFčR

V Praze, 28.3.2006 www.asociacefotografu.com Info.: 608 216 212