á virtuální vernisáž skutečné výstavy - Projekt 101 | Aktuálně | APF - Asociace profesionálních fotografů

Aktuálně

virtuální vernisáž skutečné výstavy - Projekt 101

virtuální vernisáž skutečné výstavy – Projekt 101

06. 10. 2020

Vážené dámy a pánové, kolegyně a kolegové fotografové,

dovolte nám, abychom v této nelehké době, kdy celá naše společnost, ale i celý svět si klade otázku co bude dál a zda se někdy naše životy vrátí k tomu, na co jsme byli zvyklí ještě zhruba před rokem, představili jeden z nových projektů APF ČR. Ten se sice ohlíží trochu zpět, ale řečeno s klasiky : bez minulosti by nebylo budoucnosti… APF pravidelně již po 30 let své existence představuje tvorbu svých členů – profesionálních fotografů převážně prostřednictvím tématických výstav. Ty vycházejí z klasických fotografických žánrů jako je krajina, architektura, tělo, portrét, reklama atd. SR APF však došla k názoru, že by bylo dobré nejen čerpat z již hotové tvorby a jistě bohatých archivů svých členů, ale pokusit se nastolit téma, které bude stimulovat autory v daném čase a aktuální tvorbě.

Inspiroval nás k tomu do jisté míry rok 2018, jenž byl plný připomínek významného výročí vzniku naší republiky a celá řada akcí, výstav, reportáží atd. zachycovala celkem plasticky těch 100 let existence našeho státu, byť již v původní podobě neexistujícího. Fotografie v mnoha podobách je důležitým svědkem této, místy velmi pohnuté, historie. Jsme přesvědčeni, že role fotografie, jako svědectví, jako zprostředkovatele informací, ale i emocí, je stejně důležitá i v současnosti, kdy její dopad skrze média a sociální sítě, je ještě účinnější zavazuje nás k daleko větší zodpovědnosti. Proto se nám zdálo, že fotografové by měli být svědky i zdánlivě méně významných roků, které tak trochu mohou stát ve stínu slavných výročí… Projekt 101 lze tedy popsat jako “mapování” či umělecké ztvárnění roku 101 od vzniku Československa tj. rok 2018/2019 z pohledu členů APF a přizvaných hostů. Přístupů k tématu, jak vidíte i na této výstavě, je opravdu mnoho. Každý má svůj oblíbený, dominantní okruh, téma, styl fotografií, který chtěl v rámci tohoto projektu prezentovat a ukázat i schopnost profesionála pracovat koncepčně. Jsou zde také prezentovány soubory, které vznikly na zakázku, ale to samozřejmě není nijak v rozporu s posláním APF a větším mediálním prostorem, které někdy práce profesionála skýtá.

I z výše uvedeného důvodu jsme oslovili Czech Photo a jeho ředitelku Veroniku Souralovou, zda-li bychom společně nevytvořili speciální cenu v rámci Czech Press Photo, skrze níž bychom Projekt 101 rozšířili o špičkové fotografie kolegů profesionálů zejména z oblasti žurnalistické fotografie. Díky velkorysé podpoře fy ERA a.s. jsme v loňském ročníku CPP mohli udělit cenu Projekt 101, kde vedle jejího vítěze pana Topiče z vydavatelství MAFRA jsme do našeho výběru zařadili i další pozoruhodné fotografie z CPP např. od čerstvého držitele Grantu primátora a našeho nového člena Jana Rasche, které zde máte možnost vidět.

Ve svém výběru jsme se s kolegou Zdeňkem Lhotákem takřka záměrně vyhýbali fotografiím, které zachycovaly významné a obecně známější události roku 2018/2019 – jako např. demonstrace Milionu chvilek na Letné nebo v centru Prahy. Nikoliv z důvodů, že bychom těmto aktivitám nefandili, ale více nás zajímalo to okrajové, běžné až takřka marginální, co se nejen ve společnosti dělo, ale především, jak 101. rok cítili, uchopili sami fotografové. Jak sami vidíte, v některých případech i velmi subjektivně, takřka abstraktně, jindy dokumentárně ve fragmentech života, který nás obklopuje, ale uniká většinové pozornosti. Svou úlohu zprostředkovatele k nevšedním lidem zde uplatňují jak portréty, tak stylizované a aranžované fotografie na pomezí módy či životního stylu. A samozřejmě i životní prostředí, které se naším vlivem proměňuje často k nepoznání.

Projekt 101 není encyklopedií 101. roku naší republiky, je jen příspěvkem do diskuze, kam se ubíráme a jak kupř. fotograf může přispět k paměti národa či třeba jen úzkého okruhu přátel, rodiny, možná i sebe sama.

Jan Pohribný, MQEP
Zdeněk Lhoták, QEP
kurátoři projektu

Vystavující autoři – členové APF:

Marian Beneš, Miloš Fic, Michael Hanke, Josef Husák, Rudolf Jung, Olga Kalašová, Miroslav Khol, Lukáš Kopecký, Vladimír Kozlík, Mária Kudasová, Václav Lahovský, Blanka Lamrová, Zdeněk Lhoták, Isabela Magdič, Ivana Matějková, Jan Pohribný, Jan Rasch, Petr Štěpán

Vystavující autoři – hosté:

Ondřej Deml, Martin Divíšek, Jiřina Hankeová, Rebeka Harrisová, Eliška Horká, Tomáš Krist, Michal Krumphanzl, Radek Petrášek, Michaela Říhová, Simona Sroková, Anna Šolcová, Petr Topič, Jan Zátorský

video k výstavě naleznete na našem FB: https://www.facebook.com/watch/?…https://www.facebook.com/watch/?…