á doc. MgA. Pavel MÁRA | Členové | APF - Asociace profesionálních fotografů

doc. MgA. Pavel MÁRA

Fotograf Pavel Mára (narozen 1951 v Praze) se ve své tvorbě věnuje především portrétu a aktu. Určitým protipólem jeho abstraktně koncipovaných cyklů (Mechanická zátiší 1976–84, Corpusy 1988, Memory 2009 aj.) jsou realistické, často až „deskriptivní“ záznamy lidských figur a tváří (Triptychy 1990–93, Tváře 2012–14, Mater 2016 aj.). Jeho dílo zahrnuje více než tři desítky černobílých i barevných sérií. Svůj první (abstraktní) cyklus fotografií s názvem Těla vytvořil v roce 1969. Od té doby připravil více než čtyři desítky samostatných výstav a zúčastnil se mnoha prestižních souborných přehlídek české fotografie doma i v zahraničí. Od roku 1996 pedagogicky působí na Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě. Žije v Praze.

Studia:
FAMU, obor Filmový a televizní obraz (1971–77)
FAMU, obor Umělecká fotografie (1977–80)

Výstavy (výběr):
2017 At First Sight. A selection of Czech photography from the 20th and 21st centuries / The Intimate Circle in Contemporary Czech Photography, Muzeum Śląska Opolskiego, Opole
2016 Pavel Mára: Mater, Festival Fovember, Synagóga, Košice
2015 Pavel Mára: Retrospektiva, Staroměstská radnice v Praze, Křížová chodba a Rytířský sál, Praha
2015 Landskrona Foto View: Czech Republic, Landskrona museum, Landskrona
2013 Vnitřní okruh v současné české fotografii / The Intimate Circle in Contemporary Czech Photography, Galerie hlavního města Prahy, Městská knihovna, Praha
2013 Pavel Mára. Corps accords, Galerie Délire en formation, Paris
2013 Pavel Mára: Le corps objet, Centre tchèque, Paris

Zastoupení ve sbírkách (výběr):